Modern tapéta

A modern lakberendezés díszítő elemei

A modern lakberendezésben újra virágkorát élik a minőségi tapéták, melyek esetében a tartósság és a könnyen kezelhetőség mellett az esztétikai élmény az elsődleges szempont. A modern, letisztult formavilágú enteriőrökben néha a tapéta mintája jelenti az egyedüli díszítőelemet, hiszen a falak nem igényelnek egyéb dekorációt. A papír, vinyl és flíz alapanyagú tapétákon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a bőrhatású tapéták.

Modern tapétaminták

A modern tapéta motívumvilágában megtaláljuk a hagyományos minták továbbgondolt, stilizált változatait, melyeket egyedi, meglepő színvilággal egészülnek ki. A modern tapéták mintái között feltűnnek a csíkok és egyéb geometriai elemek is, melyek segítségével látványos hatásokat érhetünk el. Ezek használatánál azonban mindig ügyeljünk a csíkok téralkotó tulajdonságára: a függőleges csíkok nyújtják a teret, ám a vízszintes vonalak összenyomják, így ezeket csak nagy belmagasság esetén tanácsos használni. Újdonságnak számítanak a korábban említett bőrhatású tapéták kígyó, elefánt és rinocéroszbőrű textúrái.
Modern tapétázás

A modern tapétázásban a kevesebb több elve érvényesül. Nem kell, sőt nem is ajánlott otthonunk összes falát ugyanazzal a tapétával díszítenünk, hiszen különlegesebb hatást tudunk elérni, ha csupán az enteriőr fókuszfalát emeljük ki látványos mintákkal. Ma már a gyártók tapétacsaládokban gondolkoznak, így a mintás tapéták mellé kínálnak színben illő, egyszerűbb vagy akár egyszínű tapétát is, mely különleges struktúrájával és visszafogott eleganciájával öltözteti fel a teret. Kombináljuk a mintás tapétát a vele színben harmonizáló egyszínű párjával, így kiemelhetjük otthonunk előnyös tereit és elfedhetjük hiányosságait.

Kapcsolódó modern tapéta márkák

Graham and Brown • PrestigiousSirpi • Jannelli&Volpi  Vatos

Pt tapéta kollekciók
Jannelli&Volpi tapéta kollekciók
Vatos tapéta kollekciók
Sirpi Altagamma Loft
Sirpi Evolution 2
Graham&Brown Kelly Hoppen 3
Graham&Brown Symmetry